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June 27, 1983

INFORMATION:  Interpretation - §192.321(b)

Richard L. Beam
Associate Director for Pipeline Safety Regulation, DMT-30

Richard E. Sanders
Program Manager
Pipeline Safety Program, TSI, DMA-60

In response to your memo of May 3, 1983, requesting an inter-

pretation of §192.321(b) relative to the intent of the phrase "a vault or any other below grade

enclosure," OPSR has reviewed the problem.  Attached is a pipeline safety regulatory

interpretation relative to your question.

#

Attachment
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No.    83-7
Date:  June 27, 1983

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

RESEARCH AND SPECIAL PROGRAMS ADMINISTRATION

MATERIALS TRANSPORTATION BUREAU

                                                                  _
PIPELINE SAFETY REGULATORY INTERPRETATION

                                                                   Note: This pipeline
safety regulatory interpretation applies to all
operators that are subject to the rule under
Federal or State law.

SECTION: 192.321(b)

SUBJECT:  Installation of plastic pipe.

FACTS:

1. §192.321(b) reads, "Plastic pipe that is installed in a vault or any other below grade
enclosure must be completely encased in gas-tight metal pipe and fittings that are
adequately protected from corrosion."

2. Some operators are installing plastic valve boxes at the property line and bringing a small
loop of the plastic service line into the plastic valve box.  Also, some operators are placing
concrete meter boxes, plastic valve boxes, and other  similar configurations on existing
lateral lines.  Both of these are installed so that in an emergency the operator can quickly
stop the gas flow by squeezing off the plastic pipe.

3. Some operators are inserting polyethylene plastic pipe into PVC for road crossings.

QUESTION: Would §192.321(b) prohibit these installations?

INTERPRETATION:

None of the cases discussed above are included in the intended meaning of "a vault or any other
below grade enclosure" as used in §192.321(b).  The intent of this section is to require protection
against mechanical or heat damage of plastic pipe and, in the event of a failure, protect the
occupants of a vault or other below grade enclosure from the effects of escaping gas.  If 2
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the plastic pipe in the installations described above is not subject to anticipated mechanical
damage or heat damage and the space is not subject to human occupancy, then the casing would
serve no useful purpose.  However, with regard to the road crossing insertions, if plastic pipe is
used as a casing "on a transmission line or main under a railroad or highway," it must meet the
requirements of §192.323, also.

  Richard L. Beam
  Associate Director for
  Pipeline Safety Regulation
  Materials Transportation Bureau
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   DATE: May 3, 1983

SUBJECT: ACTION:  Request Code Interpretation - Subpart     192.321(b)

   FROM: Richard E. Sanders
Program Manager, Pipeline Safety Program

     TO:Richard L. Beams
Associate Director, Office of Pipeline Safety Regulations, DMT-30

I find in Rule 192.321, "Installation of Plastic Pipe", (b) that plastic pipe that is
installed in a vault or any other below-ground enclosure must be completely
encased in a gas-tight metal pipe and fittings that are adequately protected from
corrosion.  I have noted several situations in talking with operators throughout the
country concerning this section.  Some operators are installing plastic valve boxes
at the property line and bringing a small loop of 1/2" CTS plastic into the plastic
valve box.  Also some operators are placing concrete meter boxes, plastic valve
boxes, and other similar configurations on existing lateral lines so that in an
emergency the operator can go to these below-ground enclosures and squeeze off
the plastic pipe without having to put in valves.

Since 192.321 is in the construction subpart of the code, I am wondering whether
or not new construction using these practices would meet the intent of 192.321.
Also, I am concerned about systems where this practice is being used a retrofit
which would fall under the maintenance section of the code and in turn, I cannot
find anything under the maintenance section that would give guidance on whether
or not this would be acceptable.

Another area of concern is that some operators are inserting polyethylene plastic
pipe into PVC (poly vinyl chloride plastic) for road crossings.  Would the
requirements of 192.321 disallow this practice because of the requirements
indicated in (b) of 192.321?

Your assistance and comments on these areas would be appreciated.

#

Research and Special Programs Administration



dal\192\321\83-06-27
5

49 CFR Part 192

[Interpretation 83-7]

Transportation of Natural and Other Gas by
Pipeline; Installation of Plastic Pipe

AGENCY: Materials Transportation Bureau (MTB),
Research and Special Programs Administration, DOT.

ACTION: Interpretation.
SUMMARY: The Research and Special Programs
Administration (RSPA) is issuing this interpretation of
the phrase "vault or any other below grade enclosure" as
it appears that phrase appears in paragraph (b) of
§192.321, installation of plastic pipe.  The interpretation
was requested by the Office of Enforcement field
compliance staff.  This interpretation clarifies the intent
of the phrase.

EFFECTIVE DATE: August 22, 1983.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Paul J. Cory, (202)426-2082.
SUPPLEMENTARY INFORMATION:
  Interpretation 83-7.
  Section:  §192.321(b).
  Subject:  Installation of plastic pipe.

Facts
  1. Section 192.321(b) reads, "Plastic pipe that is
installed in a vault or any other below grade enclosure
must be completely encased in gas-tight metal pipe and
fittings that are adequately protected from corrosion."
  2. Some operators are installing plastic valve boxes at
the property line and bringing a small loop of the plastic
service line into the plastic valve box.  Also, some
operators are placing concrete meter boxes, plastic valve
boxes, and other similar configurations on existing
lateral lines.  Both of these are installed so that in an
emergency the operator can quickly stop the gas flow by
squeezing off the plastic pipe.
  3. Some operators are inserting polyethylene plastic
pipe into PVC for road crossings.
  Question:  Would §192.321(b) prohibit these
installations?

  Interpretation: None of the cases discussed above are
included in the intended meaning of "a vault or any other
below grade enclosure" as used in §192.321(b). The
intent of this section is to require protection against

mechanical or heat damage of plastic pipe and, in the
event of a failure, protect the occupants of a vault or
other below grade enclosure from the effects of escaping
gas.  If the plastic pipe in the installations described
above is not subject to anticipated mechanical damage
or heat damage and the space is not subject to human
occupancy, then the casing would serve no useful
purpose.  However, with regard to the road crossing
insertions, if plastic pipe is used as a casing "on a
transmission line or mail under a railroad or highway," it
must meet the requirements of §192.323, also.

Lists of Subjects in 49 CFR Part 192

  Pipeline safety.

(49 U.S.C. 1672 and 1804; 49 CFR 1.53, Appendix A
to Part 1, and Appendix A to Part 106)

  Issued in Washington, D.C. on June 27, 1983.

Richard L. Beam,

Associate Director for Pipeline Safety Regulation,
Materials Transportation Bureau.


